Terapija mikroiglicama - derma rolling

Terapija mikroiglicama - derma rolling

 

Prvi "derma rolleri"

Terapija mikroiglicama (derma rolling/microneedling) nije ništa novo. Zapravo se radi o terapiji akupunkturom. Drevna praksa akupunkture započela je u Kini prije otprilike 3000 godina. Prva dokumentacija o akupunkturi koja ju opisuje kao organizirani sustav dijagnoze i liječenja nalazi se u klasiku interne medicine Žutog cara, koji datira iz 100. godine pr.

Ranije se umjesto igala koristilo naoštreno kamenje i dugačke oštre kosti oko 6000 godina prije Krista za liječenje akupunkturom. Ti su se instrumenti također mogli koristiti za jednostavne kirurške zahvate.

U novije doba Microneedling se komercijalno koristio još 1900-ih u Njemačkoj za liječenje akni i ožiljaka na koži.

Godine 1905. imamo prvu poznatu mikroiglu s električnim motorom koju je koristio dermatolog Ernst Kromayer. Ovom tehnikom liječio je madeže, hiperpigmentacije i ožiljke.

Što se tiče korištenja u svrhe zaustavljanja opadanja kose odnosno rasta nove kose prve studije pojavljuju se tek početkom 2000ih godina. 


Kako terapija mikroiglicama funkcionira?


Definicija: Microneedling je dermatološki postupak koji uključuje bušenje kože sitnim iglicama kako bi se potaknula proizvodnja elastina i kolagena, čime se liječe različiti kožni problemi (npr. smanjenje pojave ožiljaka, finih linija, bora itd.) — pa čak i gubitka kose.


Konkretno, koristimo sićušne iglice koje se guraju okomito u dermis što uzrokuje reakciju zacjeljivanja kože. Oslobađaju se čimbenici rasta koji potiču zacjeljivanje i ti isti čimbenici rasta mogu pospješiti rast kose. Trauma od microneedlinga također može potaknuti rast matičnih stanica koje su korisne za rast nove kose.

 

Djelotvornost terapije mikroiglicama/derma rollerom?

U zadnjih nekoliko godina napravljeni su desetci studija koji su potvrdili djelotvornost terapije. Dapače, terapija mikroiglicama/derma rollingom se pokazala bolja od nekih klasičnih terapija za rast kose kao što je minoxidil. Najbolji rezultati ipak dobiveni su kombinacijom derma rollera i minoxidila gdje je ispadanje kose zaustavljeno te je potaknut rast nove i zdrave kose.

 

Zaključak iz jedne od studija: Dermaroller zajedno sa skupinom liječenom minoksidilom bio je statistički bolji od skupine liječene minoksidilom u poticanju rasta dlačica kod muškaraca s AGA za sve 3 primarne mjere učinkovitosti rasta dlačica. Microneedling je siguran i obećavajući alat za stimulaciju kose, a također je koristan za liječenje gubitka kose otpornog na terapiju minoksidilom.
(A Randomized Evaluator Blinded Study of Effect of Microneedling in Androgenetic Alopecia: A Pilot Study,Jan-Mar 2013, Rachita Dhurat, MS Sukesh, Ganesh Avhad, Ameet Dandale, Anjali Pal, and Poonam Pund )


Druga studija: Monoterapija Microneedlingom značajno je povećala ukupni broj dlaka više od lokalnog minoksidila od 5% (β = 12,29; p < 0,001). Kombinirani tretman microneedlingom s lokalnim 5% minoksidilom značajno je povećao ukupni broj dlaka u usporedbi s monoterapijom microneedlingom.

(Microneedling for Hair Loss, Jan 2022, Aditya K Gupta, Emma M Quinlan, Maanasa Venkataraman, Mary A Bamimore)

 

Fotografije rezultata studija: 

 

Slika 1. Rezultati korištenja derma rollera + minoxidila nakon tjedan dana (s lijeve strane) i samo minoxidila (sa desne strane). 


derma roller and minoxidil results

 

 

Slika 2. Grafikon prikazuje broj novih dlaka za obje testne skupine.
Zelena boja je skupina koja je koristila minoxidil + dermaroller dok je crvena skupina koristila samo minoxidil.

minoxidil v.s derma roller results

 


U obje studije korišteni su derma rolleri veličine iglica od 1.5mm!

Terapija mikroiglicama tako je puno djelotvornija od terapije minoxidilom dok je najdjelotvorniji pristup zajedničko korištenje oba proizvoda.

Iz tog razloga sa sigurnošću možemo zaključiti da je u slučaju prirodnih proizvoda poput MAVI šampona za rast kose terapija puno učinkovitija kada se uz šampon ili serum koristi i derma roller.

Bitno je i napomenuti da nije svejedno koja se veličina iglica koristi te da su za rast kose preporučene iglice od 1.5mm dok se za rast brade koriste kraće iglice od 0.5mm. 

  • Shop
    ShopShopShopShopShopShopShop
  • Kontakt
    KontaktKontaktKontaktKontaktKontakt
  • Znanost
    ZnanostZnanostZnanostZnanostZnanost
  • Garancija
    GarancijaGarancijaGarancijaGarancijaGarancija
  • Zanimljivosti
    ZanimljivostiZanimljivostiZanimljivostiZanimljivostiZanimljivosti
    • HR
      HrvatskiHrvatskiHrvatski
    • EN
      EnglishEnglishEnglish
    • DE
      DeutschDeutschDeutsch