Zašto su muškarci s bradom privlačniji ?

Zašto su muškarci s bradom privlačniji ?

Zašto žene preferiraju muškarce s bradom?



Nakon desetaka studija u zadnjih nekoliko godina znanstvenici su uvijek došli do istih zaključaka. 
Žene preferiraju muškarce s bradom.
Rezultati su gotovo uvijek bili isti ili vrlo slični. Ženama su na fotografijama pokazana lica muškaraca te su one bile zadužene da ih ocijene. Muškarci s bradom uvijek su se pokazali kao privlačniji odnosno bili ocijenjeni višom ocjenom. 
Osim brade drugi indikatori ljepote bili su snažne konture lice odnosno snažna “vilica” na muškarcu te široke kosti obraza odnosno široki smiješak.



No zašto su baš muškarci s bradama privlačniji?

U to nisu sigurni ni znanstvenici. 

Bradu već dugi niz godina asociramo s muževnošću. Bradati muškarci u filmovima i serijama uvijek su bili prikazani kao dominantni i jaki. Bilo da se radilo o ratnicima u povijesti ili fizičkim radnicima muškarci s bradama bili su snažni i muževni.



Drugi razlog mogao bi biti to što se u većini slučajeva višak dlaka na tijelu podudara s većim testosteronom kod muškaraca. I iako to nije 100% istinito te postoje brojne iznimke kao i razlika koje se prije svega tiču genetike i podneblja na kojem se osoba rodila ta teorija donekle drži vodu.

Moguće je da brada jednostavno sakriva druge dijelove lica kao što je vilica pa tako osoba koja bi inače imala usku bradu ili okruglo lice djeluje muževnije odnosno ima naglašenije crte lica. U tom slučaju brada djeluje kao svojevrsna šminka koja prikriva lice. (Iako ne možemo reći da na MAVI paket za rast brade gledamo kao na ruž za usne i puder)

Zanimljivo je i da je srednja dužina brade gotovo uvijek izabrana kao najprivlačnija dok je duga brada asocirana s muškarcima koji će biti najbolji roditelji odnosno očevi. Iz toga proizlazi da brada ne označava samo muževnost, privlačnost i seksipil nego i povjerenje i brižnost.

Još je zanimljivije da je i istraživanje napravljeno među homoseksualnom populacijom došlo do istih rezultata. Muškarci s bradom također su favorizirani kao ljepši.

Da li je brada uvijek privlačna ?


Ima i negativnih strana muške brade. Kao najveći problem žene su izrazile gađenje upravo što se tiče higijene muške brade te mrvica, ostataka hrane i bakterija koje se nalaze u bradi. 

To nas dovodi do zaključka da dokle god se pravilno brinemo o bradi, ona nas u većini slučajeva može jednostavno učiniti ljepšima. Za neke koji su rođeni sa savršenim crtama lica ona možda neće imati previše utjecaja ali za nas ostale brada može biti značajno poboljšanje u fizičkom izgledu. 
Bilo da se radi o potencijalnom partneru ili kolegi s posla brada će nam dati taj mali početni plus i sigurnost.

  • Shop
    ShopShopShopShopShopShopShop
  • Kontakt
    KontaktKontaktKontaktKontaktKontakt
  • Znanost
    ZnanostZnanostZnanostZnanostZnanost
  • Garancija
    GarancijaGarancijaGarancijaGarancijaGarancija
  • Zanimljivosti
    ZanimljivostiZanimljivostiZanimljivostiZanimljivostiZanimljivosti
    • HR
      HrvatskiHrvatskiHrvatski
    • EN
      EnglishEnglishEnglish
    • DE
      DeutschDeutschDeutsch